LAD VÆRE MED AT GIVE LOV, BARE FORDI I VED AT BØRNENE GØR DET ALLIGEVEL!!

Hun er jo alligevel 14 nu og alle de andre drikker. Vi giver hende gerne 6 øl med til festen, for så vi ved hvor meget hun drikker.

Rigtig mange kender det, og endnu flere af os husker, at vi selv har gjort det. Plager om at få alkohol med til festerne i en meget ung alder. “Alle de andre må godt?”. De voksne panikker og bliver handlingslammede, men tager så en god snak hvor de bekræfter hinanden i, at de lige så godt kan forsøge at styre det for børnene, i stedet for at gøre hvad man helst vil – nemlig lade dem vente til de liiige er lidt ældre. Rigtig mange forældre er dog faktisk I tvivl om, hvor de skal slå stregerne med hensyn til deres børn, når det kommer til “de første dråber”.

Vi kan ikke styre dem, men vi kan gøre vores bedste for, at lære dem at styre sig selv..

Mange giver lov til at drikke i en tidlig alder, i stedet for at tage kampen op og have faste holdninger. Dette giver ikke børnene nogen form for ansvar, men bevirker bare, at børnene bliver overraskede, og oplever forældrene som holdningsløse og “nemme” voksne, som de kan rykke rundt med som brikker. På længere sigt kan det gøre børnene utrygge, at de ikke har fået fornuftige rammer at færdes i. Men hvad faen gør man så?

Vi er alle godt klar over, at vi IKKE kan holde dem fra at prøve grænser af. Det er ligesom en uskreven regel at børn prøver grænser af. Men er DET grund nok til, at vi som forældre bare skal give efter? Bare fordi kampen er uvindelig? Hele pointen er vel, at børnene skal prøve ting af, som de godt ved vi ikke billiger. Så slår de sig lidt, får lidt skrammer – og rejser sig igen. Med god støtte fra mennesker de kan stole på og kan regne med.

Man ser dem sjældnere og sjældnere, men der er en type af forældre som ikke ryster på hånden, og som altid har været de voksne, og som har turdet stå ved den forbandede pligt det er at have børn. Disse forældre er dem som kan og bør udvise tillid til, at børnene ikke bryder aftalerne. Altså næsten ikke… Dette handler om respekt for forældrene som autoriteter, og at man er blevet stopfodret med grænser og sund fornuft gennem hele sin opvækst. Hvis ikke man som forældre ikke har grundlæggende tillid til sin egen opdragelse, vil man dog med stor sandsynlighed opleve, at børnene løber om hjørner med en. Dette vil så bevirke, at man som voksen skal til at “skælde ud”, sende på værelset og smække døre for at understrege sin utilfredshed. Derved mister man muligheden for at blive “skuffet”. Sure forældre er ikke skuffede – de er sure. En tydelig rammesætning giver forældre mulighed for at være skuffede i stedet for at skælde ud.

Den skuffede forælder er stille og eftertænksom, og kan med tavshed, og ro i sindet, referere til forudindgåede aftaler.

I bund og grund handler det ikke om, hvorvidt børn ved hvad der er rigtigt og forkert. De er børn! Det ved de ikke helt endnu. Det handler om at BØRNENE ved hvad JERES holdning er til rigtigt og forkert. Vores holdninger som forældre, er deres pejlemærker på livets vej. Denne type børn bryder naturligvis også grænserne og drikker lidt til festerne, men de er bedre i stand til at reflektere over egne handlinger. Det er deres egen skyld hvis det går galt og de må hentes hjem i unåde. Disse børn skal holdes op på deres egne handlinger. Det er sådan de lærer noget og vokser med udfordringer og modgang.

Børn der altid får lov, har ikke et kendskab til hvad de skal pejle efter i deres grænsesøgning. De kigger på andre unge, hvilket i dagens Danmark ikke altid er en god idé når det kommer til rusmidler. Hvis man altid tillader yderpunkterne, vil børnene med stor sandsynlighed søge efter noget endnu yderligere at prøve af. Børn SKAL nemlig rykke grænserne – det er deres pligt. Så sæt grænserne et stykke før det som I kan leve med som forældre.


Hvis forældrene giver Liselotte lov til at drikke – hvis skyld er det så, at tøsen vender spritstiv hjem kl. 05:00, kun iført et catwoman kostume og iPhone?

  • JA! Man er stadig et barn når man er 14.
  • Forældrenes holdninger og grænser danner fundamentet for børnenes. Lær dem det I ønsker de skal vide.
  • Der findes ikke “fede forældre”. Alle forældre er nederen – hvilket er reglen mere end undtagelsen. It comes with the job! Kom over det.
  • Børn elsker rammer. Trygge rammer gør det nemt at navigere i en verden der er uoverskuelig og benhård.

1 tanke om “LAD VÆRE MED AT GIVE LOV, BARE FORDI I VED AT BØRNENE GØR DET ALLIGEVEL!!”

  1. ???? Godt skrevet – er fuldstændig enig.

    At det så nok er lettere skrevet en gjort, er jo en helt anden historie.

    Det handler om den gode intention og om at turde stå fast – for ungernes skyld

Skriv et svar