DET ER MERE AKTUELT END NOGENSINDE AT LÆRE SINE BØRN SUND FORNUFT

(Klumme fra Midtjyllands Avis d. 3. februar 2017)

Over de sidste ti år har internettet og de sociale medier for alvor gjort deres indtog i alles lommer. Alt fra ucensurerede nyheder, mystiske seksuelle tilbøjeligheder, fænomener og nye diller, bliver kastet i ansigtet på os i en lind strøm 24 timer i døgnet. Man behøver ikke engang være opsøgende – blot sortere. Det kommer helt af sig selv, og ender lige i hånden på vores børn midt i morgenmaden. Særligt “internet trends” har stort fokus, og er blevet en kæmpe bekymring i samfundet.

Sidste skud på stammen er, at man eftersigende skal man mixe salt og is, for at brænde sig selv på hænder og fødder. Det har også længe været ret populært, at unge mennesker skal sende nøgenbilleder af sig selv til folk som de ikke nødvendigvis stoler på. Noget man aldrig ville gøre i virkeligheden. Det er som om det kommer helt bag på mange, at der medfølger en risiko ved så stupid en handling?

Mange forældre er derfor bekymrede, og det er der en grund til. Det er nemlig kun en lille del, som i tide har forholdt sig kritisk, inden de rekvirerer en smartphone til børn helt ned i otte års alderen. Helt uden at forholde os til hvad det kræver at kunne sortere og ikke komme galt afsted med den. “Nettet er jo kommet for at blive, og det er den verden de unge lever i”. Curling generationen skrider derfor til handling. “NOGEN må da gøre noget”?

Digitale eksperter og ængstelige politikere beder nu skoler og andre uddannelsesinstitutioner om at få ordnet det her. Det må være nogens opgave at lære vores børn, at navigere udenom den vedvarende byge af farlige trends og tvivlsomme adfærd, som børnene bliver notificeret om på deres smartphone dagen lang.

Men kan vi skride konkret til værks med hvert enkelt tilfælde, eller skal der mere grundlæggende færdigheder til? Der vil opstå nye diller og trends fra nu af og i al evighed, og takket være internettet, vil børnene kende til dem alle, dagen efter de er opfundet. KAN det overhovedet lade sig gøre, at sikre børn mod alt hvad der dukker op – og skal vi?

Nej. I sidste ende handler det om, at vi lærer vores børn at tænke sig om. Ikke kun på nettet, men også i virkeligheden. Så skal de nok overføre det selv. Vi skal lære børnene, at træffe fornuftige beslutninger og tage stilling på egen hånd. Derefter skal vi være klar til at lade dem fejle og slå sig, uden det behøver at være andres skyld end vores og deres.

Vi kan ikke begrænse internettet og skal det heller ikke. Dog er det vigtigt at understrege, at det er vores egen pligt som forældre, at agere gamemastere for vores børn, hvad end det er på nettet eller i livet generelt. Det er bare ganske almindelig opdragelse. Det kan vi ikke forvente at andre skal sørge for.

Det er da sund fornuft!

1 tanke om “DET ER MERE AKTUELT END NOGENSINDE AT LÆRE SINE BØRN SUND FORNUFT”

 1. Der mangler blot lige et “amen” til sidst…. ?

  I mine øjne rammer du det berømte hoved på det lige så berømte søm.

  Det er os som forældre, der har det største ansvar for at vores børn lærer at navigere i hvad der er “skidt” og “kanel”.

  Personligt forsøger, i disse bogstav-diagnose-tider, at pådutte mine drenge ASF, Almindelig Sund Fornuft.

  Vh

  Peter

Skriv et svar