VED DU HVAD DIN TEEN-AGER LAVER I WEEKENDEN?

(Klumme fra Midtjyllands Avis D. 14. september 2017)

Foråret i Silkeborg er skønt. Bladene kigger frem på træerne, vandet nærmer sig bade-temperaturer, og grillerne findes frem rundt omkring i haverne. Foråret tilvejebringer også et kuld af nye teen-agere, som skal på festivitas-græs for første gang. Men hvor tager de hen og træder deres barnesko, og hvem skal de være sammen med? Husker vi at sikre os hvor de tager hen, samt afstemme forventninger omkring generel opførsel?

Det aktivitetsniveau som man kan opleve på fællesarealer i lokalområderne tyder på, at en del fester i dag ikke længere foregår hjemme hos hinanden, men uden opsyn på offentlig grund. De unge søger væk fra voksne, og vi lader dem.

Historien omkring den raserede grill-plads på Odden i Silkeborg er godt nok den der har fået mest omtale, men Odden er ikke det eneste sted, der omdannes til “fest-lokation” for de unge i weekender og hverdage over hele sommeren. Legepladser, spejderhytter, cykelskure, badeanstalter og sportsklubber står også ugentligt for skud. Mængden af hærværk og respektløs roderi peger ikke just i retning af, at der har været nogle voksne til stede til at vejlede de unge.

Se jeg tror, at der var en god grund til, at de spæde ungdomsfester altid blev afholdt hjemme hos “nogen”, da jeg var ung. Vores netværk var mindre, og oftest kendte vi hinandens forældre, og ville gerne leve op til både deres, og vore egne forældres klare forventninger om sund opførsel. Sådan nogle var der dengang. Det gav billige point på lang bane, og der var faktisk også en del træning i det. Det kræver øvelse at lære at være påvirket. Man var ligesom tvunget til at lære at styre sig. Derudover tror jeg bare grundlæggende ikke på, at vores forældre var trygge ved, at vi som 15-16 årige bare sad i den lokale fodboldklub og savede litervis af den billigste slavevodka, med en 16 årig som den klogeste i flokken. Vel sagtens med god grund.

Det er komplet respekt og grænseløs adfærd man i dag kan opleve, når man møder resultaterne af en ungdomsfest uden opsyn. I tilfælde af jeg er for subtil, så peger jeg ikke fingre af de unge. Den gennemsnitlige teen-ager ved bare ikke bedre, når promillen og kådheden går op. En vigtig viden. Her mister de kontrollen, hvilket er hele øvelsen. Her har de brug for nogen at læne sig moralsk op ad nogen for ikke at komme til skade- eller skade andre/andet.

I dag er det ikke længere bare de nærmeste venner eller klassen der mødes for at drikke og feste. De unges behov for at hævde sig på de sociale medier, efterlader nemlig ofte en “åben invitation”, til grupperinger som ikke nødvendigvis er inviterede – og sikkert med god grund. På den måde har de unge ingen kontrol over, hvem der pludselig sidder ved siden af dem til deres fest uden voksne i en skov eller et fodboldklubhus i Silkeborg.

Ved godt, at det altid er andres børn der laver unoderne, men ved DU hvor din teen-ager er henne, og hvad de laver fredag og lørdag aften?

Skriv et svar