ANGST, STRESS OG FRI HASH

(Klumme fra Midtjyllands Avis d. 15. maj 2019)

Så trykkede manden i det runde jakkesæt endelig på valg-knappen. Det er altid lidt spændende, indtil det går op for én, at man nu ikke skal høre om andet i fire uger. Først dér stopper politikernes indædte kamp om en plads på Prins Jørgens Gård nr. 1.

Nogle proklamerer, at jorden går under om elleve år, mens andre vil forsøge at afskaffe indvandrere? Ja der er langt fra den ene ende af skalaen til den anden i sådan en valgkamp, og hvis ikke man allerede havde lidt mavekneb over fremtiden, så er der da stor sandsynlighed, for at man når at få det. Men det slutter ikke her.

Mandag morgen læste jeg en artikel om legalisering af hash. Enhver teenage-forælders værste mareridt. Et af argumenterne for at frigive stoffet skulle være, at det vil sætte en stopper for den kriminelle underverdens kamp om hash-herredømmet, og derved nedsætte kriminaliteten? Mon ikke tosserne finder på noget andet – tænker jeg, og mon ikke de unge kunne opleve debatten som en legalisering i sig selv? Musik og filmindustrien har gennem flere år allerede været med til at fremelske en fremstilling af stoffet, som giver det et mere eller mindre harmløst omdømme.

Jeg arbejdede tidligere med nogle af Ringkøbing Amts mest udsatte unge. På et kursus understregede en tidligere misbruger, at hash uden sammenligning var det mest negligerede og undervurderede stof på markedet. Det var ikke kun det nemmeste og billigste stof at få fat i – det var også den mest effektive medicin mod et liv med tungt sind og ondt i livet. Et samfundsproblem som i valgåret er mere udbredt blandt landets ungdom end nogensinde før.

På baggrund af den viden kan jeg ikke udtrykke nok harme over, hvor elendig og usmagelig timing SF, Enhedslisten og Alternativet udviser, ved at bakke op om det netop nu. Jeg ved godt det ikke er breaking news, at unge i forvejen kan skaffe hvad de vil, og at der ikke er tale om, at hash skal forhandles i hverken Netto eller Fakta. Men en legalisering af hash, vil skubbe til normalitetsbegreberne hos de unge, og derved potentielt lokke flere unge ud i en tidlig afprøvning. Helt almindelige unge, som stadig hvalpetræner deres totalskadede frontallapper, og som har en skole at passe. Bare signalværdien i at vi voksne overvejer det, er med til at legalisere og skubbe til normerne hos næste generation.

Det Kriminal Præventive Råd skriver på deres hjemmeside, at hver fjerde dreng på 15 år i dag har prøvet at ryge hash. Hele elleve pct. af disse bliver regelmæssige brugere.

Nu har jeg godt nok hørt, at verden alligevel går under, men måske det trods alt var bedre, at politikerne gik til valg på at give ordensmagten og den præventive indsats bedre arbejdsvilkår- frem for at give køb på vores samfundsidealer?

Skriv et svar