VI VED FOR MEGET

(Klumme fra MIDTJYLLANDS AVIS 5. juli 2019)
Overskriften på denne klumme giver nok umiddelbart flest assosiationer til Bøffen i Olsenbanden. Det dumme svin som gang på gang måtte løbe ærinder for Direktør Hallandsen, når Egon ”vidste for meget”. Det endte gerne med et gok i nøden med en stor svensknøgle, efterfulgt af et lidt for omstændigt og altid mislykket forsøg på at skaffe ham af vejen.

Uden nogen i denne klumme skal lide fysisk overlast, så kan jeg godt nogle gange overveje, om vi forældre i dag ved ALT for meget om vores unge og deres daglige færden? Nogle vil mene det er en fordel, mens andre mener det modsatte. Faktum er, at vi i dagens Danmark sjældent er mere end et greb i lommen fra, at kunne finde ud af næsten alt om vores unge mennesker. Det kan gøre det svært at lade være. Vi vil jo gerne passe på dem, og tror fejlagtigt, at overvågning er omsorg.

Det føles jo på mange måder rart, at vi på afstand kan følge med i, om de jokker i spinaten eller forbryder sig på reglerne. Jeg siger dermed IKKE, at vi ikke skal lave klare aftaler, interessere os for hvor de er, eller have klare forventninger til dem! Tvært imod. Det er grundlæggende for succes. Men har vi gavn af at vide alt om hvad der foregår? Er fejltagelser og løs omgang med forældrenes forventninger ikke bare en del af ungdommen, ganske som den var for os selv for 120 år siden?

”Man lærer af at fejle”. Men hvad nu hvis man ikke får lov at fejle? Lærer man så stadig af sine fejl, eller skal man så lære af ikke at fejle? Hele læringen ved at fejle er vel, at de unge får plads til det. Profitten ligger nemlig primært i den refleksion og efterfølgende dårlige samvittighed, som indtræffer når de har dummet sig, og roen sænker sig.

Jeg husker selv, at man nogle gange gjorde ting, som man godt vidste man ikke måtte eller burde. Eller bare småting som ikke gik hånd i hånd med de værdier, som man havde fået med sig hjemmefra. Afprøvninger. For at finde ud af hvem man var. Ved aftenbordet blev man så bænket med sine forældre, som intetanende sad og kiggede stolte og forventningsfulde på en. Hele denne seance kunne i sig selv frembringe dårlig smag i munden. Det var i disse situationer vi lærte, hvad vi for fremtiden skulle gøre mindre af. Det er der mange unge der i dag ikke når at opleve.

Mange forældre kender i dag til de unge menneskers gøren og laden, allerede inden de træder ind ad døren. Derfor bliver mange unge i dag mødt med prompte konfrontationer på deres handlinger, inden selve refleksionen indtræffer.

Måske skulle vi se en smule væk fra vores overvågningstendenser, og stole på, at det vi har lært vores børn er tilstrækkeligt- også selvom vi ved, at de kommer til at dumme sig på trods heraf. I værste fald får de sig nogle knubs.

Det gør alle – også selvom vi HAR lært dem næsten alt.

Skriv et svar